Monday, February 28, 2022

Vad är avhandlingen för en uppsats

Vad är avhandlingen för en uppsats



Att skriva en uppsats är varken en snabb eller enkel uppgift. I detta skede bör den vägleda forskningen och skrivprocessen. Undvik den passiva rösten. Vad kan korrekturläsning göra för ditt papper? Här är en snabbguide för att lära dig hur du skriver ett examensarbete steg för steg för en uppsats.





Kommer med en uppsats



Att skriva en akademisk uppsats innebär att forma en sammanhängande uppsättning idéer till ett argument. Eftersom uppsatser i huvudsak är linjära – de erbjuder en idé i taget – måste de presentera sina idéer i den ordning som är mest meningsfull för en läsare. Att framgångsrikt strukturera en uppsats innebär att ta hänsyn till en läsares logik. Fokus för en sådan uppsats förutsäger dess struktur. Det dikterar vilken information läsarna behöver känna till och i vilken ordning de behöver ta emot den. Således är din uppsatsstruktur nödvändigtvis unik för det huvudsakliga påståendet du gör. Även om det finns riktlinjer för att konstruera vissa klassiska essätyper, t.ex. Svara på frågor: Delarna av en uppsats. En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta placerad i specialiserade delar eller avsnitt.


Även korta uppsatser utför flera olika operationer: introducera argumentet, analysera data, lyfta motargument, avsluta. Inledningar och slutsatser har fasta platser, men andra delar inte. Motargument kan till exempel förekomma i ett stycke, som ett fristående avsnitt, som en del av början eller före slutet. Bakgrundsmaterial historiskt sammanhang eller biografisk information, en sammanfattning av relevant teori eller kritik, definitionen av ett nyckelbegrepp förekommer ofta i början av uppsatsen, mellan inledningen och det första analytiska avsnittet, men kan också förekomma nära början av den specifika avsnitt som det är relevant för.


Det är bra att tänka på de olika uppsatsavsnitten som svar på en rad frågor som din läsare kan ställa när de möter din avhandling. Läsare bör ha frågor. Om de inte gör det är din avhandling med största sannolikhet helt enkelt en observation av fakta, inte ett påstående som kan diskuteras. För att svara på frågan måste du granska dina bevis och på så sätt visa sanningen i ditt påstående, vad är avhandlingen i en uppsats. Det här avsnittet "vad" eller "demonstration" kommer tidigt i uppsatsen, ofta direkt efter introduktionen. Eftersom du i huvudsak rapporterar vad du har observerat, är det här den del du kanske har mest att säga om när du börjar skriva.


Men var uppmärksam: det bör inte ta upp mycket mer än en tredjedel ofta mycket mindre av din färdiga uppsats. Om den gör det kommer uppsatsen att sakna balans och kan läsas som enbart sammanfattning eller beskrivning. Motsvarande fråga är "hur": Hur klarar avhandlingen utmaningen med ett motargument? Hur påverkar introduktionen av nytt material – ett nytt sätt att se på bevisen, en annan uppsättning källor – påståendena du gör? Vanligtvis kommer en uppsats att innehålla minst en "hur"-del. Kalla det "komplikation" eftersom du svarar på en läsares komplicerade frågor.


Det här avsnittet kommer vanligtvis efter "vad", men kom ihåg att en uppsats kan komplicera dess argument flera gånger beroende på dess längd, och att motargumentet ensamt kan förekomma nästan var som helst i en uppsats. Den här frågan tar upp de större konsekvenserna av din avhandling. Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang. När du svarar "varför", förklarar din uppsats sin egen betydelse. Vad är avhandlingen för en uppsats du kanske gestikulerar den här frågan i din introduktion, det fullständigaste svaret på den hör hemma i slutet av din uppsats.


Om du utelämnar det kommer dina läsare att uppleva din uppsats som oavslutad – eller, ännu värre, som meningslös eller isolerad. Kartläggning av en uppsats. Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas. Det enklaste sättet att göra detta är att kartlägga uppsatsens idéer via en skriftlig berättelse. Ett sådant konto kommer att ge dig en preliminär redogörelse för dina idéer och gör att du kan påminna dig själv varje gång vad är avhandlingen i en uppsats läsarens behov för att förstå din idé. Essäkartor ber dig att förutsäga var din läsare kommer att förvänta sig bakgrundsinformation, motargument, noggrann analys av en primär källa eller en vändning till sekundärt källmaterial.


Uppsatskartor handlar inte så mycket om stycken som om delar av en uppsats. De förutser de stora argumenterande dragen vad är avhandlingen i en uppsats förvänta dig att din uppsats görs. Testa att göra din karta så här:. Din karta bör naturligtvis ta dig igenom några preliminära svar på de grundläggande frågorna om vad, hur och varför. Det är dock inte ett kontrakt – ordningen i vilken idéerna uppträder är inte stel. Uppsatskartor är flexibla; de utvecklas med dina idéer. Tecken på problem, vad är avhandlingen för en uppsats. En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Genomgångsuppsatser följer strukturen i sina källor snarare än att fastställa sina egna.


Sådana essäer har i allmänhet en beskrivande tes snarare än en argumenterande. Var försiktig med styckeöppnare som leder av med "tid"-ord "först", "nästa", "efter", "då" eller "listar" ord "också", "en annan", "utöver". Även om de inte alltid signalerar problem, indikerar dessa styckeöppnare ofta att en uppsatss avhandling och struktur behöver arbeta: de föreslår att uppsatsen helt enkelt återger källtextens kronologi när det gäller tidsord: först händer detta, sedan att, och efteråt en annan sak. eller bara listar exempel efter exempel "Dessutom indikerar användningen av färg ett annat sätt som målningen skiljer mellan gott och ont".


UpphovsrättElizabeth Abrams, vad är avhandlingen i en uppsats, för Writing Center vid Harvard University. Hoppa till huvudinnehållet. Huvudmeny Utility Menysökning. Harvard College Writing Program HARVARD. Vanliga frågor Boka ett möte Skrivresurser Engelsk grammatik- och språklärare Institutionsskrivande stipendiater Skrivresurser Skrivråd: The Barker Underground-bloggen Möt lärarna! Kontakta oss. Svara på frågor: Delarna av en uppsats En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta placerad i specialiserade delar eller avsnitt.


Kartlägga en uppsats Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas. Försök att göra din karta så här: Ange din avhandling i en mening eller två, skriv sedan en annan mening som säger varför det är viktigt att göra det påståendet. Ange, med andra ord, vad en läsare kan lära sig genom att utforska påståendet med dig. Här förutser du ditt svar på "varför"-frågan som du så småningom kommer att konkretisera i din slutsats. Börja din nästa mening så här: "Att bli övertygad av mitt påstående, vad är avhandlingen för en uppsats, det första en läsare behöver veta är.


Detta kommer att börja med att svara på "vad"-frågan. Alternativt kan du upptäcka att det första din läsare behöver veta är lite bakgrundsinformation. Börja var och en av följande meningar så här: "Nästa sak som min läsare behöver veta är. Fortsätt tills du har kartlagt din uppsats. Tecken på problem En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Skrivresurser Strategier för att skriva uppsatser Hur man läser en uppgift Hur man gör en nära läsning Utveckla en avhandling som beskriver ämnessatser och skyltar övergång: Vad är avhandlingen för en uppsats av kardborreband Hur man skriver en jämförande analys Avsluta uppsatsen: slutsatser Korta guider till att skriva i disciplinerna. Snabblänkar Boka ett möte Drop-in-timmar Engelsk grammatik och språkhandledare Institutionsskrivande Fellows Harvard Guide till att använda källor Följ HCWritingCenter.


Copyright © Presidenten och stipendiaten vid Harvard College Rapport om intrång i upphovsrätten för digital tillgänglighet.





emancipationsförkunnelseuppsats



Ta en titt på dessa två versioner av ett avhandlingsuttalande i en uppsats om U. miljöpolicy. I detta förbättrade avhandlingsutlåtande anger du också ditt resonemang och sammanfattar de viktigaste punkterna som du kommer att använda för att övertyga din läsare om din ståndpunkt. Resten av din uppsats kommer att utöka och argumentera för dessa punkter. Scribbr-redaktörer korrigerar inte bara grammatik och stavfel, utan stärker också ditt skrivande genom att se till att din tidning är fri från vagt språk, överflödiga ord och besvärliga fraser. Se redigeringsexempel. Avhandlingsutlåtandet visas vanligtvis i slutet av din uppsatsintroduktion eller introduktion till forskningsuppsatsen. Exempel på en uppsatsintroduktion Internets spridning har haft en världsomvälvande effekt, inte minst på utbildningsvärlden.


Användningen av internet i akademiska sammanhang och bland ungdomar mer allmänt diskuteras hett. För många som inte växt upp med denna teknik verkar dess effekter alarmerande och potentiellt skadliga. Denna oro, även om den är förståelig, är missriktad. Nackdelarna med internetanvändning uppvägs av dess många fördelar för utbildning: internet underlättar tillgång till information, exponering för olika perspektiv och en flexibel inlärningsmiljö för både elever och lärare. De bästa avhandlingsutlåtandena är kortfattade, kontroversiella och sammanhängande. Ange din poäng tydligt och direkt i en eller två meningar. Ett bra examensarbete är ett påstående som kräver ytterligare bevis eller analys för att backa upp det. Särskilt i en argumenterande uppsats bör ditt avhandlingsuttalande vara något som andra kanske ifrågasätter eller inte håller med om.


Ditt avhandlingsutlåtande kan nämna flera aspekter av ditt ämne, men de bör alla lägga ihop till en sammanhängande helhet, som uttrycker en huvudidé. Allt som nämns i ditt examensarbete måste stödjas och förklaras i resten av din uppsats. Allt annat du skriver bör relatera till denna nyckelidé. Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl:. Utan en tydlig tes kan en uppsats hamna stökig och ofokuserad, vilket gör din läsare osäker på exakt vad du vill säga. Följ dessa tre steg för att ta fram ett examensarbete:. Avhandlingsutlåtandet ska placeras i slutet av din uppsatsintroduktion. Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande.


Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Nackdelarna med internetanvändning uppvägs av dess många fördelar för utbildning: Internet underlättar tillgång till information, exponering för olika perspektiv och en flexibel inlärningsmiljö för både elever och lärare. Uppfinningen av tryckpressen på 1400-talet möjliggjorde mycket mindre begränsad informationscirkulation i Europa, vilket banade vägen för reformationen. Mary Shelley använder skiftande narrativa perspektiv för att skildra Victor Frankenstein i ett allt mer negativt ljus allt eftersom romanen fortsätter; han börjar som en naiv men sympatisk idealist, men i slutet ser vi honom som en tanklöst grym figur. Vad kan korrekturläsning göra för ditt papper?


Internets spridning har haft en världsomvälvande effekt, inte minst på utbildningsvärlden. Vad är ett examensarbete? Varför behöver jag ett examensarbete? Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl: Det ger din skrivriktning och fokus. Det ger läsaren en kortfattad sammanfattning av din huvudsakliga poäng. Men var uppmärksam: det bör inte ta upp mycket mer än en tredjedel ofta mycket mindre av din färdiga uppsats. Om den gör det kommer uppsatsen att sakna balans och kan läsas som enbart sammanfattning eller beskrivning. Motsvarande fråga är "hur": Hur klarar avhandlingen utmaningen med ett motargument? Hur påverkar introduktionen av nytt material – ett nytt sätt att se på bevisen, en annan uppsättning källor – påståendena du gör?


Vanligtvis kommer en uppsats att innehålla minst en "hur"-del. Kalla det "komplikation" eftersom du svarar på en läsares komplicerade frågor. Det här avsnittet kommer vanligtvis efter "vad", men kom ihåg att en uppsats kan komplicera dess argument flera gånger beroende på dess längd, och att motargumentet ensamt kan förekomma nästan var som helst i en uppsats. Den här frågan tar upp de större konsekvenserna av din avhandling. Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang. När du svarar "varför", förklarar din uppsats sin egen betydelse. Även om du kanske gestikulerar den här frågan i din introduktion, hör det fullständigaste svaret på den i slutet av din uppsats. Om du utelämnar det kommer dina läsare att uppleva din uppsats som oavslutad – eller, ännu värre, som meningslös eller isolerad.


Kartläggning av en uppsats. Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas. Det enklaste sättet att göra detta är att kartlägga uppsatsens idéer via en skriftlig berättelse. En sådan redogörelse kommer att ge dig en preliminär redogörelse för dina idéer och gör att du kan påminna dig själv varje gång om läsarens behov för att förstå din idé. Essäkartor ber dig att förutsäga var din läsare kommer att förvänta sig bakgrundsinformation, motargument, noggrann analys av en primär källa eller en vändning till sekundärt källmaterial. Uppsatskartor handlar inte så mycket om stycken som om delar av en uppsats. De förutser de stora argumenterande rörelserna du förväntar dig att din uppsats ska göra.


Testa att göra din karta så här:. Din karta bör naturligtvis ta dig igenom några preliminära svar på de grundläggande frågorna om vad, hur och varför. Det är dock inte ett kontrakt – ordningen i vilken idéerna uppträder är inte stel. Uppsatskartor är flexibla; de utvecklas med dina idéer. Tecken på problem. En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Genomgångsuppsatser följer strukturen i sina källor snarare än att fastställa sina egna. Sådana essäer har i allmänhet en beskrivande tes snarare än en argumenterande. Var försiktig med styckeöppnare som leder av med "tid"-ord "först", "nästa", "efter", "då" eller "listar" ord "också", "en annan", "utöver".


Även om de inte alltid signalerar problem, indikerar dessa styckeöppnare ofta att en uppsatss avhandling och struktur behöver arbeta: de föreslår att uppsatsen helt enkelt återger källtextens kronologi när det gäller tidsord: först händer detta, sedan att, och efteråt en annan sak. eller bara listar exempel efter exempel "Dessutom indikerar användningen av färg ett annat sätt som målningen skiljer mellan gott och ont". Copyright , Elizabeth Abrams, för Writing Center vid Harvard University. Hoppa till huvudinnehållet. Huvudmeny Utility Menysökning.


Harvard College Writing Program HARVARD.

No comments:

Post a Comment